Zbiory skończone - rozwiązanie zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
superz666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

Zbiory skończone - rozwiązanie zadania

Post autor: superz666 »

Witam, mam problem otóż z takim zadaniem
Wśród 150 studentów pierwszego roku informatyki po sześćdziesięciu studentów zapisało się na lektorat z języka angielskiego, niemieckiego oraz francuskiego. Co więcej na każde dwa z tych lektoratów zapisało się po dwudziestu studentów, a na wszystkie trzy- dziesięciu. Ilu studentów zapisało się tylko na język francuski.
Zadanie mamy rozwiązać wykorzystując:
Prawo sumy: \(\displaystyle{ \left| A \cup B\right|=\left| A\right|+\left| B\right|-\left| A \cap B\right|}\)
Prawo różnicy: \(\displaystyle{ \left| A \setminus B\right|=\left| A\right|-\left| A \cap B\right|}\)
Zrobiłem zadanie na diagramie Venna

Z tego wynika, że na język francuski zapisało się tylko 30 osób. Czy aby to obliczyć wystarczy
N - liczba studentów zapisanych na lektorat z języka angielskiego, niemieckiego oraz fracunskiego
\(\displaystyle{ 60-10-10-10=30?}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zbiory skończone - rozwiązanie zadania

Post autor: scyth »

Jest ok.
ODPOWIEDZ