problem z obliczeniem sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

problem z obliczeniem sumy

Post autor: JakubCh »

Witam,
nie wiem jak obliczyć taką sumę:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{{n \choose k}}{{m \choose k}}}\) dla \(\displaystyle{ m \ge n \ge 0}\)

proszę o pomoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

problem z obliczeniem sumy

Post autor: »

Pierwszy przykład w rozdziale 5.2 Podstawowe ćwiczenia w Matematyce konkretnej.

Q.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

problem z obliczeniem sumy

Post autor: JakubCh »

dzięki
ODPOWIEDZ