Aneczka, Bogusia, Celunia, Danusia, ( 4 dziewczynki) Edek, Franek i Gerardzik ( 3 chłopczyków), prawie roczne szkraby, sadzamy co rano na siedmiu nocnikach. Ile istnieje różnych sposobów, na które można to zrobić jeżeli:
a) Aneczka i Daniusia siedzą obok siebie?
b)Franek zajmuje pierwszy nocnik z lewej?
c) na skrajnych nocnikach ( pierwszy z lewej i ostatni z prawej) siedzą chłopcy?
Roczne szkraby.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Roczne szkraby.
Wskazówka:
a) Aneczkę i Danusię związujemy razem (dwie możliwości) i traktujemy jak jedną paczkę.
b) Franek już siedzi i musimy posadzić resztę dzieci
c) Wybieramy dwóch chłopców i rozsadzamy na skrajne miejsca. Reszta dzieci dowolnie.
a) Aneczkę i Danusię związujemy razem (dwie możliwości) i traktujemy jak jedną paczkę.
b) Franek już siedzi i musimy posadzić resztę dzieci
c) Wybieramy dwóch chłopców i rozsadzamy na skrajne miejsca. Reszta dzieci dowolnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Roczne szkraby.
a) \(\displaystyle{ 2 \cdot 6 \cdot 5!}\)
b) \(\displaystyle{ 6!}\)
c) \(\displaystyle{ 5!}\)
Czy się to zgadza?
b) \(\displaystyle{ 6!}\)
c) \(\displaystyle{ 5!}\)
Czy się to zgadza?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Roczne szkraby.
a) b) OK
c) Źle. Wybieramy dwóch chłopców (ile jest możliwości?) i rozsadzamy na skrajne miejsca (ile jest możliwości?). Na koniec rozsadzamy pozostałą piątkę.
c) Źle. Wybieramy dwóch chłopców (ile jest możliwości?) i rozsadzamy na skrajne miejsca (ile jest możliwości?). Na koniec rozsadzamy pozostałą piątkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Roczne szkraby.
c) \(\displaystyle{ 6 \cdot 5!\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.