Parę zadań z matematyki dyskretnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
robin3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 paź 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Parę zadań z matematyki dyskretnej

Post autor: robin3d »

Ponieważ zbliża mi się kolokwium z dyskretnej, postanowiłem utworzyć cały temat, gdzie będę wrzucał zadania, z którymi mam problem. Fajnie by było uzyskać na nie odpowiedź z krótkim wytłumaczeniem.

Z góry dzięki.

1. Na ile sposobów można podzielić 10 różnych przedmiotów pomiędzy 2 osoby, tak żeby każda dostała co najmniej jeden przedmiot?

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {11 \choose 10} \cdot 10! = 2 \cdot 11!}\)

2. Na ile sposobów można ułożyc harmonogram rozgrywek dla czterech drużyn, przyjmując, że każda drużyna gra co tydzien jeden mecz. Zakładamy, że każda drużyna rozgrywa jeden mecz z każdą inną (bez rewanży), a w ustalonym tygodniu mecze rozgrywane są równolegle. To samo dla 6 drużyn.
ODPOWIEDZ