pole łat na płaszczu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

pole łat na płaszczu

Post autor: JakubCh »

Płaszcz o polu \(\displaystyle{ 1}\) pokryty jest w całości pięcioma łatami o polach \(\displaystyle{ \ge \frac{1}{2}}\). Pokazać, że przecięcie pewnych dwóch łat ma pole co najmniej \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\).

ODPOWIEDZ