Pokazać, że
\(\displaystyle{ NWD\left( {n-1 \choose k-1} , {n \choose k+1} , {n+1 \choose k} \right) = NWD\left( {n-1 \choose k} , {n+1 \choose k+1} , {n \choose k-1} \right)}\)
nwd z tożsamości sześciokąta
nwd z tożsamości sześciokąta
Zmęczony jestem, ale na pierwszy rzut oka może powinieneś pokombinować z wzorem postaci
\(\displaystyle{ \binom{a}{b}+\binom{a}{b+1}=\binom{a+1}{b+1}}\)
W różnych kontekstach po lewej i po prawej stronie.
\(\displaystyle{ \binom{a}{b}+\binom{a}{b+1}=\binom{a+1}{b+1}}\)
W różnych kontekstach po lewej i po prawej stronie.