obliczyć sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

obliczyć sumy

Post autor: JakubCh »

1.
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} ^{3}\left( -1\right) ^{k}}\)

2.
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{{n \choose k}}{{m \choose k}}}\) dla \(\displaystyle{ m \ge n \ge 0}\)

3.
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n+k \choose k} 2 ^{-k}}\)

proszę o pomoc w chociaż 1 z nich
ODPOWIEDZ