sadzanie osobobok siebie
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
sadzanie osobobok siebie
Każda kobieta ma siedzieć między dwoma facetami. Jeśli to jest stół okrągły, to takich miejsc jest 9. Jeśli stół to dłuuuga ława i wszyscy siedzą po jednej stronie, to takich miejsc jest 8.
przyjmuję, że stół jest okrągły, więc możliwości usadzenia kobiet jest
\(\displaystyle{ {9 \choose 5}}\)
jeśli do tego istotna jest kolejność osób, to tych możliwości jest
\(\displaystyle{ {9 \choose 5}\cdot 9!\cdot 5!}\)
przyjmuję, że stół jest okrągły, więc możliwości usadzenia kobiet jest
\(\displaystyle{ {9 \choose 5}}\)
jeśli do tego istotna jest kolejność osób, to tych możliwości jest
\(\displaystyle{ {9 \choose 5}\cdot 9!\cdot 5!}\)
- Gogeta
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 3 razy
sadzanie osobobok siebie
Dlaczego jest tych miejsc 8? Rozrysowalem sobie to i nie widze tego.
Narysowalem to w nastepujacy sposob:
MMKMMKMMKMMKMK
Dobrze to rozpisalem dla wariantu ze siedze przy dlugiej lawie?
Narysowalem to w nastepujacy sposob:
MMKMMKMMKMMKMK
Dobrze to rozpisalem dla wariantu ze siedze przy dlugiej lawie?
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
sadzanie osobobok siebie
Przyjęłam, że kobieta ma siedzieć między dwoma panami.
Jeśli nie uwzględniać tego ograniczenia, to przy dłuuugiej ławie, przy dziewięciu panach, panie mogą usiąść w dziesięciu miejscach.
Jeśli nie uwzględniać tego ograniczenia, to przy dłuuugiej ławie, przy dziewięciu panach, panie mogą usiąść w dziesięciu miejscach.