Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć patyki?
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć patyki?
Jest kangur, który może przeskoczyć 1, 2 lub 3 kamienie. Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć przez 'n' kamieni? Bardzo proszę o podanie jak najprostszego rozwiązania.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć patyki?
To zadanie nie jest takie proste. Rozpatrzę jeden przypadek, w którym \(\displaystyle{ n = 3k}\). Udało mi się wykonkludować, iż liczbę przedstawień liczby \(\displaystyle{ 3k}\) na sumę liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\), tj. liczby rozwiązań w zbiorze liczb nieujemnych równania:
\(\displaystyle{ a+2b+3c = 3k}\)
(liczbę przedstawień \(\displaystyle{ n}\) na sumę w ogólności ilustruje poniższa sekwencja:) da się wyrazić wzorem:
\(\displaystyle{ a_{k}=\frac{3 k^2}{4}+\frac{1}{8} \left(1-(-1)^k\right)}\)
Jeżeli kolejność jest ważna, to rozwiązanie dla \(\displaystyle{ n=3k}\) przedstawia poniższa sekwencja:
Przykładowo, dla \(\displaystyle{ k=2}\):
\(\displaystyle{ \begin{array}{rcl|l} 6 & = & 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 2 + 1 + 1 + 1 + 1 & 5 \textrm{ permutacji} \\ & & 2 + 2 + 1 + 1 & 6 \textrm{ permutacji} \\ & & 2 + 2 + 2 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 3 + 1 + 1 + 1 & 4 \textrm{ permutacje}\\ & & 3 + 3 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 3 + 2 + 1 & 6 \textrm{ permutacji}\end{array}}\)
stąd liczba możliwości to \(\displaystyle{ 24=1+5+6+1+4+1+6}\).
Rozwiązaniem ogólnym jest ciąg zwany ciągiem Tribonacciego i to sugeruje, w którym kierunku powinno podążać rozwiązanie .
\(\displaystyle{ a+2b+3c = 3k}\)
(liczbę przedstawień \(\displaystyle{ n}\) na sumę w ogólności ilustruje poniższa sekwencja:
Kod: Zaznacz cały
https://oeis.org/A001399
\(\displaystyle{ a_{k}=\frac{3 k^2}{4}+\frac{1}{8} \left(1-(-1)^k\right)}\)
Jeżeli kolejność jest ważna, to rozwiązanie dla \(\displaystyle{ n=3k}\) przedstawia poniższa sekwencja:
Kod: Zaznacz cały
https://oeis.org/A192806
Przykładowo, dla \(\displaystyle{ k=2}\):
\(\displaystyle{ \begin{array}{rcl|l} 6 & = & 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 2 + 1 + 1 + 1 + 1 & 5 \textrm{ permutacji} \\ & & 2 + 2 + 1 + 1 & 6 \textrm{ permutacji} \\ & & 2 + 2 + 2 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 3 + 1 + 1 + 1 & 4 \textrm{ permutacje}\\ & & 3 + 3 & 1 \textrm{ permutacja}\\ & & 3 + 2 + 1 & 6 \textrm{ permutacji}\end{array}}\)
stąd liczba możliwości to \(\displaystyle{ 24=1+5+6+1+4+1+6}\).
Rozwiązaniem ogólnym jest ciąg zwany ciągiem Tribonacciego i to sugeruje, w którym kierunku powinno podążać rozwiązanie .
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć patyki?
A nie można prościej? Bo to jest chyba analogiczne do wchodzenia po schodach, kiedy możez pokonać odpowiednio jeden schodek, dwa i trzy.
No to:
niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) będzie szukanym ciągiem
na n-ty schodek możesz wejść z:
a) schodka \(\displaystyle{ n-3}\), na który mogliśmy się dostać na \(\displaystyle{ a_{n-3}}\) sposobów
b) schodka \(\displaystyle{ n-2}\), na który analogicznie mogliśmy się dostać na \(\displaystyle{ a_{n-2}}\) sposobów
c) schodka poprzedniego, na ktory moglismy się dosta na \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) sposobów
Zatem mamy wzór rekurencyjny \(\displaystyle{ a_{n} = a_{n-3} + a_{n-2} + a_{n-1}}\). Wystarczy wyznaczyć warunki początkowe. Jak ktoś chce wzór jawny, to można to równanie rozwiązać.
Gdzie jest błąd w tym rozumowaniu?
No to:
niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) będzie szukanym ciągiem
na n-ty schodek możesz wejść z:
a) schodka \(\displaystyle{ n-3}\), na który mogliśmy się dostać na \(\displaystyle{ a_{n-3}}\) sposobów
b) schodka \(\displaystyle{ n-2}\), na który analogicznie mogliśmy się dostać na \(\displaystyle{ a_{n-2}}\) sposobów
c) schodka poprzedniego, na ktory moglismy się dosta na \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) sposobów
Zatem mamy wzór rekurencyjny \(\displaystyle{ a_{n} = a_{n-3} + a_{n-2} + a_{n-1}}\). Wystarczy wyznaczyć warunki początkowe. Jak ktoś chce wzór jawny, to można to równanie rozwiązać.
Gdzie jest błąd w tym rozumowaniu?
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Na ile różnych sposobów kangur może przeskoczyć patyki?
Można i tak byłoby najprościej.
To nie jest łatwe.Jak ktoś chce wzór jawny, to można to równanie rozwiązać.