Wartości własne. Macierz przyległości. MAXCUT

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
neo_gracz

Wartości własne. Macierz przyległości. MAXCUT

Post autor: neo_gracz »

Witam. Chciałbym zasięgnąć informacji na temat wartości własnych. Moje pytanie brzmi: czy posiadając wiedzę o ilości wierzchołków w grafie oraz jego wszystkich wartościach własnych macierzy przyległosci jesteśmy w stanie dokładnie oszacować problem MAXCUT? Jak to zrobić ? Domyślam się że musimy jakoś odtworzyć tą macierz przyległości. Proszę o naprowadzenie mnie.
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

MAXCUT - wartości własne, graf dwudzielny.

Post autor: Bugmenot »

  • Korzystając ze wszystkich wartości własnych grafu \(\displaystyle{ G}\) można znaleźć liczbę jego krawędzi:
    • \(\displaystyle{ \sum\limits^n_{i=1} \lambda^2_i = 2 \cdot |E|}\)

    Następnie warto sprawdzić czy zawiera cykle nieparzyste:
    • \(\displaystyle{ \forall k \geq 1: \sum\limits^n_{i=0} \lambda^{2k+1}_i \neq 0}\)

    Później można skorzystać z twierdzenia:
    • graf jest dwudzielny \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) gdy nie zawiera cykli nieparzystych

    Jeżeli okaże się, że graf jest dwudzielny,
    to wartość \(\displaystyle{ MAXCUT = E(G)}\).
ODPOWIEDZ