Witam, mam takie zadanko:
Udowodnić, że \(\displaystyle{ {2n \choose n} > n^3}\)
Jak się za to zabrać. Proszę o jakąś wskazówkę.
Nierówność z symbolem newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Nierówność z symbolem newtona
Proponuje indukcje.
Załóż że\(\displaystyle{ {2n \choose n}>n^{3}}\)
i teza
\(\displaystyle{ {2n+1 \choose n+1}>(n+1)^3}\)
założenie pomnóż obustronnie przez\(\displaystyle{ \frac{2n+1}{n+1}}\)
wtedy po prawej stronie nierówności masz to samo (\(\displaystyle{ {2n \choose n}* \frac{2n+1}{n+1} = {2n+1 \choose n+1}}\))
i oszacuj jedno przez drugie.
\(\displaystyle{ n^{3}* \frac{2n+1}{n+1} >(n+1)^3}\)
Rozwiązujesz i po sprawie (i nie zapomnij o pierwszym kroku indukcyjnym który pominołem)
Mam nadzieje że pomogłem.
Załóż że\(\displaystyle{ {2n \choose n}>n^{3}}\)
i teza
\(\displaystyle{ {2n+1 \choose n+1}>(n+1)^3}\)
założenie pomnóż obustronnie przez\(\displaystyle{ \frac{2n+1}{n+1}}\)
wtedy po prawej stronie nierówności masz to samo (\(\displaystyle{ {2n \choose n}* \frac{2n+1}{n+1} = {2n+1 \choose n+1}}\))
i oszacuj jedno przez drugie.
\(\displaystyle{ n^{3}* \frac{2n+1}{n+1} >(n+1)^3}\)
Rozwiązujesz i po sprawie (i nie zapomnij o pierwszym kroku indukcyjnym który pominołem)
Mam nadzieje że pomogłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Nierówność z symbolem newtona
Tak oczywiście mój błąd ale to tak naprawdę niewiele zmienia w rozwiązaniu (trzeba będzie pomnożyć przez (n+1)(n+2) i powinno być ok)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 00:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Nierówność z symbolem newtona
Przepraszam, ale mógłby ktoś napisać cos do tego wiecej? jak mam udowodnić to ze jest większe od n[3]