Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
Wskazówka:
Na każdym z czterech miejsc możesz zapisać trzy różne cyfry.
Na każdym z czterech miejsc możesz zapisać trzy różne cyfry.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
@mat_61 Możesz dać jakąś konkretną wskazówkę? To co napisałeś to żadna nowość. Przecież to oczywiste, że w systemie trójkowym są 3 cyfry (0, 1, 2).
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
Skoro masz liczbę czterocyfrową \(\displaystyle{ ABCD}\) to na miejscu \(\displaystyle{ A}\) możesz umieścić jedną z \(\displaystyle{ 3}\) cyfr, na miejscu \(\displaystyle{ B}\) znów jedną z \(\displaystyle{ 3}\) cyfr itd. Ile będzie więc wszystkich możliwości?
Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
Niestety, nie zgodzę się. Wydaje mi się, że rozwiązanie to nie spełnia warunków zadania. Na miejscu A nie możesz umieścić 3 cyfr, tylko 2, bo wykluczam zero. Wszak 011=11, więc nie jest już trzyliczbowa... prawda? Więc prawidłową odpowiedzią będzie 52.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile liczb w systemie trójkowym można zapisać na 4 miejscach?
Wszystko zależy od interpretacji, bo w zadaniu nie jest mowa o liczbach czterocyfrowych (choć ja sam "odruchowo" użyłem takiego zwortu) tylko o różnych liczbach które można zapisać na czterech pozycjach. Gdyby jednak założyć, że chodzi o liczby czterocyfrowe, to wówczas będzie ich
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^3=54}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^3=54}\)