\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} = 2^{n}}\) - mam do udowodnienia taką równość. Znalazłem jakiś dowód, ale nie wiem czy jest on prawidłowy (nie rozumiem w nim pewnych przekształceń.
Wygląda on tak: dla\(\displaystyle{ n=1}\) ta suma jest równa \(\displaystyle{ 2=2^{1}}\)
Założenie indukcyjne: dla \(\displaystyle{ n=l: \sum_{k=0}^{l} {l \choose k} = 2^{l}}\)
Dla \(\displaystyle{ n=l+1:}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{l+1} {l+1 \choose k} = \sum_{k=0}^{l+1} {l \choose k} + {l \choose k-1}= (\sum_{k=0}^{l} {l \choose k} + {l \choose k-1}) +{l+1 \choose 0} + {l+1 \choose l+1} = \sum_{k=0}^{l} {l \choose k} + \sum_{k=0}^{l+1} {l \choose k-1}=2^{l}+2^{l}=2^{l+1}}\)
Czy jest on dobry? Jeśli tak to skąd wzięło się przekształcenie \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{l+1} {l+1 \choose k} = \sum_{k=0}^{l+1} {l \choose k} + {l \choose k-1}}\)? Proszę o wyjaśnienie.
Suma dwumianów Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xaswq
- Podziękował: 60 razy
Suma dwumianów Newtona
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Powód: Poprawa tematu.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Suma dwumianów Newtona
Jeśli masz wybrać ze 100 elementów jakieś 6, to oznaczasz któryś z setki jako np. X i szóstka do wybrania może zawierać X-a albo nie. Jeśli nie zawiera, to z 99 wybieramy 6 elementów. Jeśli zawiera, to z 99 wybieramy 5 elementów. Stąd:
\(\displaystyle{ {100 \choose 6}= {99 \choose 6} + {99 \choose 5} \\ {a \choose b} = {a-1 \choose b} + {a-1 \choose b-1}}\)
czyli też:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{l+1} {l+1 \choose k} = \sum_{k=0}^{l+1}( {l \choose k} + {l \choose k-1})}\)
A ogólnie sposób rozwiązania dziwny i błędny chyba. To:
\(\displaystyle{ ...+{l+1 \choose 0} + {l+1 \choose l+1}}\)
na pewno prawidłowe nie jest.
Proponuję takie dowody:
1.
2.
\(\displaystyle{ {100 \choose 6}= {99 \choose 6} + {99 \choose 5} \\ {a \choose b} = {a-1 \choose b} + {a-1 \choose b-1}}\)
czyli też:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{l+1} {l+1 \choose k} = \sum_{k=0}^{l+1}( {l \choose k} + {l \choose k-1})}\)
A ogólnie sposób rozwiązania dziwny i błędny chyba. To:
\(\displaystyle{ ...+{l+1 \choose 0} + {l+1 \choose l+1}}\)
na pewno prawidłowe nie jest.
Proponuję takie dowody:
1.
Ukryta treść:
Ukryta treść: