Liczba pierwsza
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
Liczba pierwsza
Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą. Wyznaczyć liczbę podzbiorów \(\displaystyle{ p}\)-elementowych zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,...,2p\right\}}\) , dla których suma wszystkich elementów jest podzielna przez \(\displaystyle{ p}\).
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 12:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczba pierwsza
wydaje mi się, że można zapisać równaniem ten problem:
(1) \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{p}= \alpha p}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle \frac{1+p}{2}; \frac{3p}{2} \right\rangle}\)
Bo sumę biorę minimalną i maxymalną,
Należy pamiętać, że:
\(\displaystyle{ 1 \lex_{1}<x_{2}<...<x_{p} \le 2p}\)
jeżeli teraz uczynimy podstawienia:
\(\displaystyle{ x_{1}=y_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=y_{2}+1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=y_{3}+2}\)
.............................................
\(\displaystyle{ x_{p}=y_{p}+p-1}\)
to po podstawieniu i skróceniu otrzymamy:
(2) \(\displaystyle{ y_{1}+y_{2}+...+y_{p}= \alpha p- \frac{1}{2}p(p-1)}\)
różnica między tą równością a równością (1), jest taka że (1) jest ostra a (2) nieostra czyli:
\(\displaystyle{ 1 \ley_{1} \le y_{2} \le ... \le y_{p} \le p+1}\)
i można stosować wzór na podziały nieostre liczb:
\(\displaystyle{ P( \alpha p- \frac{1}{2}p(p-1),p)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P(n+k,k)= \sum_{i=1}^{k}P(n,i)}\)
(1) \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{p}= \alpha p}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle \frac{1+p}{2}; \frac{3p}{2} \right\rangle}\)
Bo sumę biorę minimalną i maxymalną,
Należy pamiętać, że:
\(\displaystyle{ 1 \lex_{1}<x_{2}<...<x_{p} \le 2p}\)
jeżeli teraz uczynimy podstawienia:
\(\displaystyle{ x_{1}=y_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=y_{2}+1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=y_{3}+2}\)
.............................................
\(\displaystyle{ x_{p}=y_{p}+p-1}\)
to po podstawieniu i skróceniu otrzymamy:
(2) \(\displaystyle{ y_{1}+y_{2}+...+y_{p}= \alpha p- \frac{1}{2}p(p-1)}\)
różnica między tą równością a równością (1), jest taka że (1) jest ostra a (2) nieostra czyli:
\(\displaystyle{ 1 \ley_{1} \le y_{2} \le ... \le y_{p} \le p+1}\)
i można stosować wzór na podziały nieostre liczb:
\(\displaystyle{ P( \alpha p- \frac{1}{2}p(p-1),p)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P(n+k,k)= \sum_{i=1}^{k}P(n,i)}\)