Pasażerowie
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 1 gru 2006, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Smętówko
- Podziękował: 10 razy
Pasażerowie
Na przystanku tramwajowym czeka trzech pasażerów- A B C. Na ile sposobów mogą oni wsiąść do tramwaju złożonego z dwóch wagonów??Pomóżcie
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 13 razy
Pasażerowie
wydaje mi się że trzeba wykorzystać wariancję z powtórzeniami. \(\displaystyle{ 3^{2}=9}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, o 17:02 przez grandslam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Pasażerowie
Po pierwsze: nie wariancja, tylko wariacja z powtórzeniami
I nie \(\displaystyle{ 3^2}\), tylko \(\displaystyle{ 2^3}\), a więc 8.
I nie \(\displaystyle{ 3^2}\), tylko \(\displaystyle{ 2^3}\), a więc 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kątowni
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Pasażerowie
Odwrotnie, grandslam. Czyli \(\displaystyle{ W^3_{2}=2^3}\). Jeśli nie znasz kombinacji Ronaldinho, to możesz rozwiązać zadanie w ten sposób: 1. pasażer może wsiąść do pociągu na 2 sposoby (2 wagony), 2. i 3. tak samo. Zatem liczba możliwości wynosi 2*2*2=8.