inna metoda
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
Witam,
Weźmy takie zadanie:
Na ile sposobów możemy ustawić na półce 10-cio tomową encyklopedię tak, aby tomy drugi i czwarty nie stały obok siebie?
I ja to liczę, że najpierw liczę wszystkie ( 10!) możliwości, a potem te, w których sąsiadują ze sobą drugi i czwarty i tą wartość odejmuje od wszystkich sposobów. Zadanie w ten sposób jest rozwiązane.
Jednak mi teraz chodzi o to, czy można to jakoś inaczej rozwiązać? tzn. czy da się jakoś inaczej policzyć? Chodzi mi o to, aby lepiej tą materię rozumieć
Pozdrawiam
Weźmy takie zadanie:
Na ile sposobów możemy ustawić na półce 10-cio tomową encyklopedię tak, aby tomy drugi i czwarty nie stały obok siebie?
I ja to liczę, że najpierw liczę wszystkie ( 10!) możliwości, a potem te, w których sąsiadują ze sobą drugi i czwarty i tą wartość odejmuje od wszystkich sposobów. Zadanie w ten sposób jest rozwiązane.
Jednak mi teraz chodzi o to, czy można to jakoś inaczej rozwiązać? tzn. czy da się jakoś inaczej policzyć? Chodzi mi o to, aby lepiej tą materię rozumieć
Pozdrawiam
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
inna metoda
Tak chyba też będzie poprawnie:
\(\displaystyle{ 2\cdot \sum_{k=1}^{8} {8 \choose k}\cdot k!\cdot (9-k)!}\)
Orientujesz się o co chodzi? Jak nie to spróbuj rozpisać.
\(\displaystyle{ 2\cdot \sum_{k=1}^{8} {8 \choose k}\cdot k!\cdot (9-k)!}\)
Orientujesz się o co chodzi? Jak nie to spróbuj rozpisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
sam zapis rozumiem, ale nie bardzo dlaczego on działa. Z tego co widzę to tu wciągnęliśmy dwumian Newtona, a więc kombinacje
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
inna metoda
\(\displaystyle{ {8 \choose k}}\) mówi na ile sposobów mogę wybrać książki, które będą pomiędzy drugim i czwartym tomem.Vardamir pisze:Tak chyba też będzie poprawnie:
\(\displaystyle{ 2\cdot \sum_{k=1}^{8} {8 \choose k}\cdot k!\cdot (9-k)!}\)
Orientujesz się o co chodzi? Jak nie to spróbuj rozpisać.
\(\displaystyle{ k!}\) mówi na ile sposobów mogę te wybrane książki pomiędzy drugim i czwartym tomem ustawić.
\(\displaystyle{ (9-k)!}\) mówi na ile sposobów mogę ustawić pozostałe książki wraz z wybranymi do tej pory.
Ponieważ możemy zamienić drugi i czwarty tom miejscami trzeba to pomnożyć przez dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
inna metoda
Można też zrobić tak:
\(\displaystyle{ 8! \cdot {9 \choose 2} \cdot 2}\)
Na półce ustawiamy dowolnie tomy bez czwartego i drugiego.
Wybieramy dwa miejsca z dziewięciu (pomiędzy ustawionymi książkami lub na końcach szeregu) w którym postawimy brakujące tomy.
Brakujące tomy możemy ustawić na dwa sposoby
\(\displaystyle{ 8! \cdot {9 \choose 2} \cdot 2}\)
Na półce ustawiamy dowolnie tomy bez czwartego i drugiego.
Wybieramy dwa miejsca z dziewięciu (pomiędzy ustawionymi książkami lub na końcach szeregu) w którym postawimy brakujące tomy.
Brakujące tomy możemy ustawić na dwa sposoby
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
inna metoda
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{8} {8 \choose k}\cdot k!\cdot (9-k)! = 8! \cdot {9 \choose 2}}\)
I tak powstaje bardzo ciekawa równość do udowodnienia jako zadanie kombinatoryczne
I tak powstaje bardzo ciekawa równość do udowodnienia jako zadanie kombinatoryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
Rozumiem, że ta dziewiątka jest dlatego, że co najmniej 1 tom musi stać pomiędzy nimi, a więc nie mają do dyspozycji 10 miejsc. Czy tak?mat_61 pisze:Można też zrobić tak:
\(\displaystyle{ 8! \cdot {9 \choose 2} \cdot 2}\)
Na półce ustawiamy dowolnie tomy bez czwartego i drugiego.
Wybieramy dwa miejsca z dziewięciu (pomiędzy ustawionymi książkami lub na końcach szeregu) w którym postawimy brakujące tomy.
Brakujące tomy możemy ustawić na dwa sposoby
Prosiłbym bym Cię jeszcze o wyjaśnienie, dlaczego kombinacja okazuje się tu dobrym rozwiązaniem?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
inna metoda
Dziewiątka bierze się stąd, że jeśli ustawisz obok siebie 8 książek to pomiędzy nimi masz 7 miejsc na wstawienie pozostałych dwóch. Ale możesz je też dostawiać po bokach, więc w sumie tych miejsc gdzie możesz wstawić te dwa wyróżnione tomy jest 9.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
inna metoda
Ta dziewiątka jest z takiego powodu, że na początek jest ustawionych osiem tomów (pionowe kreski) i w związku z tym mamy dziewięć miejsc na dostawienie dwóch brakujących tomów (gwiazdki)
\(\displaystyle{ *|*|*|*|*|*|*|*|*}\)
Dlaczego jest kombinacja?
Nie możesz przyzwyczajać się do mechanicznego powiązania typu: dwumian Newtona = kombinacja = nieistotna kolejność elementów itp.
Tutak kombinacja oznacza wybór dwóch z dziewięciu gwiazdek (czyli miejsc pomiędzy już ustawionymi książkami lub na którymś z ich końców) w których ustawimy dwa brakujące tomy. Jeżeli już wylosujemy te dwa miejsca to teraz na pierwszym z nich ustawiamy tom II a na drugim tom IV lub odwrotnie (czyli dla każdego wyboru miejsc mamy dwie możliwości ustawienia tych tomów). Oczywiście ustawienie tomów II i IV to permutacja dwuelementowa czyli \(\displaystyle{ 2!}\)
\(\displaystyle{ *|*|*|*|*|*|*|*|*}\)
Dlaczego jest kombinacja?
Nie możesz przyzwyczajać się do mechanicznego powiązania typu: dwumian Newtona = kombinacja = nieistotna kolejność elementów itp.
Tutak kombinacja oznacza wybór dwóch z dziewięciu gwiazdek (czyli miejsc pomiędzy już ustawionymi książkami lub na którymś z ich końców) w których ustawimy dwa brakujące tomy. Jeżeli już wylosujemy te dwa miejsca to teraz na pierwszym z nich ustawiamy tom II a na drugim tom IV lub odwrotnie (czyli dla każdego wyboru miejsc mamy dwie możliwości ustawienia tych tomów). Oczywiście ustawienie tomów II i IV to permutacja dwuelementowa czyli \(\displaystyle{ 2!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
Wiem, że nie mogę tak robić- stąd ten temat. Tylko na pewno nie będzie to łatwe, jak na razie to myślę niestety zbyt "ramowo". Ale mam nadzieję, że z czasem i Waszą pomocą uzyskam taki instynkt jak Wy ;P.mat_61 pisze: Nie możesz przyzwyczajać się do mechanicznego powiązania typu: dwumian Newtona = kombinacja = nieistotna kolejność elementów itp.
Teraz rozumiem . Dzięki i pozdrawiam.
P.S. Być może się tu jeszcze odezwę ( idę do innych zadanek ;P)-- 24 paź 2012, o 21:49 --Mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie:
Iloma sposobami można umieścić w 7-miu szufladach 6 koszul i 5 krawatów?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
inna metoda
Na ile sposobów możesz umieścić pierwszą koszulę? Na 7 bo tyle jest szuflad. I każdą kolejną również na siedem, więc na \(\displaystyle{ 7^{6}}\).tukanik pisze: Mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie:
Iloma sposobami można umieścić w 7-miu szufladach 6 koszul i 5 krawatów?
To samo rozumowanie dla krawatów daje nam wynik \(\displaystyle{ 7^{5}}\).
Ostateczny wynik to \(\displaystyle{ 7^{6}\cdot 7^{5}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
Dziękuję
W urnie znajduje się 7 kul ponumerowanych od 1 do 7. Losujemy kolejno 5 kul zwracając za każdym razem kulę po zapisaniu jej numeru. Ile liczb czterocyfrowych możemy wylosować?
A tutaj?
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 7^5}\)
Noi wszystko ok, tylko czy ma tu jakieś znaczenie, pytanie o liczby czterocyfrowe? Czy byłaby jakaś różnica jakby były np. 6-cyfrowe? Pytam, bo jakoś nie bardzo mogę wychwycić istotę.
Pozdrawiam
W urnie znajduje się 7 kul ponumerowanych od 1 do 7. Losujemy kolejno 5 kul zwracając za każdym razem kulę po zapisaniu jej numeru. Ile liczb czterocyfrowych możemy wylosować?
A tutaj?
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 7^5}\)
Noi wszystko ok, tylko czy ma tu jakieś znaczenie, pytanie o liczby czterocyfrowe? Czy byłaby jakaś różnica jakby były np. 6-cyfrowe? Pytam, bo jakoś nie bardzo mogę wychwycić istotę.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
inna metoda
Tutaj jest z pewnością błąd w treści zadania. Jak losujemy 5 kul, to chyba chodzi o liczby pięciocyfrowe (wskazuje też na to wynik).
Poza tym jakby miały być liczby czterocyfrowe, to na jakiej zasadzie miałyby one powstawać?
Poza tym jakby miały być liczby czterocyfrowe, to na jakiej zasadzie miałyby one powstawać?
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
inna metoda
Ile możemy utworzyć liczb czterocyfrowych większych od 5000 i mniejszych od 9000 tak, aby na miejscu setek i dziesiątek była ta sama cyfra?
To zadanie to już odlot
Popatrzmy, że są zależności. Te, które ja widzę:
na pierwszej pozycji mogą być tylko 5,6,7,8. Na drugiej i trzeciej od 0 do 9 i na trzeciej też wszystkie. Ale to nie koniec. Przecież, na końcu może być zero, ale tylko gdy pierwsza cyfra jest większa od 5 lub 2 i 3 są większe od zero ( bowiem ta liczba musi być większa od 5000). Jak to teraz wpisać w kombinatorykę nie mam pojęcie
To zadanie to już odlot
Popatrzmy, że są zależności. Te, które ja widzę:
na pierwszej pozycji mogą być tylko 5,6,7,8. Na drugiej i trzeciej od 0 do 9 i na trzeciej też wszystkie. Ale to nie koniec. Przecież, na końcu może być zero, ale tylko gdy pierwsza cyfra jest większa od 5 lub 2 i 3 są większe od zero ( bowiem ta liczba musi być większa od 5000). Jak to teraz wpisać w kombinatorykę nie mam pojęcie
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
inna metoda
Rozpatrz osobno następujące przypadki i je dodaj:
I: na pierwszym miejscu jest 5 ( i tutaj dwa warianty odnośnie dwóch kolejnych cyfr)
II: na pierwszym miejscu jest 6, 7, 8
I: na pierwszym miejscu jest 5 ( i tutaj dwa warianty odnośnie dwóch kolejnych cyfr)
II: na pierwszym miejscu jest 6, 7, 8