Wypisz wszystkie permutacje...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kalomea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 paź 2012, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Niemcy

Wypisz wszystkie permutacje...

Post autor: kalomea »

Obrót f trójkąta równobocznego 123 względem jego środka O o kąt 120 stopni odpowiada permutacji (2,3,1), bo f(1)=2, f(2)=3, f(3)=1. Wypisz wszystkie permutacje zbioru wierzchołków i oblicz, ile z nich odpowiada:
a) obrotom,
b) symetriom względem prostej,
c) tożsamości.
Do zadania jest rysunek trójkąta równobocznego, górny wierzchołek jest oznaczony jako 1, prawy dolny jako 2, a lewy jako 3. W ogóle wydaje mi się, że to jest proste zadanie, no ale jakoś... nie rozumiem.
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Wypisz wszystkie permutacje...

Post autor: sebnorth »

pod linkiem są tabelki z permutacjami o które pytasz -
kalomea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 paź 2012, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Niemcy

Wypisz wszystkie permutacje...

Post autor: kalomea »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ