Mam pytanie do zadania, czy dobrze się za to zabieram?
Na ile sposobów mozna posadzić 5 osób:
a)na ławce
b)przy okrągłym stole uwzględniając zajmowane miejsce
c)przy okrągłym stole uwzględniając tylko rozmieszczenie osób względem siebie?
a) wydaje mi się, że jest to permutacja bez powtorzen i bedzie 5!.
b) moim zdaniem to sie nie rozni od podpunktu a i tez bedzie 5!, wlasnie tego nie wiem:/
c) a ten podpunkt to nie wiem, wydaje mi sie ze bedzie tutaj malo mozliwosci?
Rozmieszczenie przy stole
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Rozmieszczenie przy stole
Chyba dobrze rozwiązałeś a) i b). Rozwiąże c):
x-szukana liczba możliwości
Dla dowolnego z szukanych rozmieszczeń przy stole przypada 5 rozmieszczeń które byłyby różne w punkcie b) a tu są liczone jako raz (możemy obrócić osoby o 0 pozycji, o 1 pozycję,... o 4 pozycje). Otrzymamy wówczas liczbę wszystkich ustawień w ciąg 5 osób (permutacji bez powtórzeń).
Czyli \(\displaystyle{ x \cdot 5=5!}\)
\(\displaystyle{ x=4!=24}\) zatem \(\displaystyle{ x=24}\)
x-szukana liczba możliwości
Dla dowolnego z szukanych rozmieszczeń przy stole przypada 5 rozmieszczeń które byłyby różne w punkcie b) a tu są liczone jako raz (możemy obrócić osoby o 0 pozycji, o 1 pozycję,... o 4 pozycje). Otrzymamy wówczas liczbę wszystkich ustawień w ciąg 5 osób (permutacji bez powtórzeń).
Czyli \(\displaystyle{ x \cdot 5=5!}\)
\(\displaystyle{ x=4!=24}\) zatem \(\displaystyle{ x=24}\)