Ilość liczb.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
heliss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 gru 2011, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Ilość liczb.

Post autor: heliss »

Używając cyfr \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5}\) zapisujemy liczby czterocyfrowe. Ile możemy zapisać takich liczb, że cyfra dziesiątek i tysięcy jest nieparzysta, a pozostałe dwie parzyste.
umiem to zrobić, wiem, że ilość liczb to: \(\displaystyle{ parzyste \cdot parzyste \cdot nieparzyste \cdot nieparzyste}\) moje pytanie brzmi: czy zero uznawać za liczbę parzystą, czy nieparzystą i dlaczego?
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Ilość liczb.

Post autor: wiskitki »

0 jest liczbą parzystą, bo parzyste są postaci \(\displaystyle{ 2k}\), a nieparzyste \(\displaystyle{ 2k+1}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in Z}\)
ODPOWIEDZ