W pudełku znajdują się kule białe ponumerowane liczbami: {1 , 2, ........, 45}.
A. Losujemy jedną kule (liczbę)
ile jest wszystkich mozliwych wyników tego losowania?
1. Wypisz zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A: wylosowano liczbe podzielną przez 3
2. Wypisz zdarzenia sprzyjajace zdarzeniu B: wylosowano liczbe parzystą
3. Oblicz prawdopodobienstwo zajscia zdarzen: P(A), P(B), P(A U B)
nie moge sobei z tym poradzic ;/
moglbym liczyc na pomoc? zgóry dziekuje
Losujemy jedną kule.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Losujemy jedną kule.
Wyników możliwych: 45
Podzielne przez 3: 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45
Podzielne przez 2: 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,28,30,32,34,36,38,40,42,44
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{15}{45}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{22}{45}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup{B})=\frac{7}{45}}\)
Podzielne przez 3: 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45
Podzielne przez 2: 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,28,30,32,34,36,38,40,42,44
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{15}{45}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{22}{45}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup{B})=\frac{7}{45}}\)