Zasada szufladkowa Dirichleta

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dexous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 21 gru 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Zasada szufladkowa Dirichleta

Post autor: Dexous »

Sposrod liczb \(\displaystyle{ {1,2,...2n }}\) wybrano \(\displaystyle{ n+1}\) liczb. Udowodnij ze wsrod wybranych liczb istnieje taka ktora jest dzielnikiem przynajmniej jednej z pozostalych liczb
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Zasada szufladkowa Dirichleta

Post autor: mol_ksiazkowy »

Sposrod liczb wybrano liczb. Udowodnij ze wsrod wybranych liczb istnieje taka ktora jest dzielnikiem przynajmniej jednej z pozostalych liczb
podobno to ulubiony (jeden z) problem Paula Erdosa
Ukryta treść:    
Dexous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 21 gru 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Zasada szufladkowa Dirichleta

Post autor: Dexous »

tylko niestety nic z tego nie rozumie. Umialbys to wytlumaczyc slowami bez uzywania symboli ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Zasada szufladkowa Dirichleta

Post autor: mol_ksiazkowy »

Umialbys to wytlumaczyc slowami bez uzywania symboli ?
zapisac mozna\(\displaystyle{ a_i}\) w formie \(\displaystyle{ a_i=2^{n_i}m_i}\) dla \(\displaystyle{ i=1,..., n+1}\)
gdzie \(\displaystyle{ m_i}\) jest nieparzysta; wtedy \(\displaystyle{ m_i=m_j}\) dla pewnych i, j (róznych)
ODPOWIEDZ