podzbiory zbioru n elementowego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Gogeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 3 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: Gogeta »

ile podzbiorow zbioru n elementowego zawiera nieparzysta liczbe elementow? Prosilbym o odpowiedz na to pytanie. Z gory dziekuje i pozdrawiam!
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \left\lfloor\frac{n+1}{2}\right\rfloor}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: Vardamir »

octahedron pisze:\(\displaystyle{ \left\lfloor\frac{n+1}{2}\right\rfloor}\)
Skąd taki tok myślenia, skoro wszystkich takich podzbiorów jest \(\displaystyle{ 2 ^{n}}\) ?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: octahedron »

No nie, tak nie będzie. Ale \(\displaystyle{ 2^n}\) też nie, np. dla \(\displaystyle{ n=1}\) to nie będą dwa podzbiory.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: Vardamir »

Podałem liczbę wszystkich podzbiorów i jest ich \(\displaystyle{ 2 ^{n}}\).

Dla \(\displaystyle{ n=1}\) czyli zbioru jednoelementowego istnieją dwa podzbiory, jeden złożony z tego właśnie elementu, a drugi złożony ze zbioru pustego.

-- 16 paź 2012, o 23:42 --

Zaryzykowałbym też stwierdzenie, że zbiorów o parzystej i nieparzystej liczbie elementów jest tyle samo. Więc rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 2 ^{n-1}}\) .
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: pyzol »

Też tak na początku pomyślałem, ale teraz nie jestem co do tego przekonany. Na pewno jest tyle dla parzystych:
\(\displaystyle{ \binom{2n}{0}+\binom{2n}{2}+\ldots+\binom{2n}{2n}}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: Vardamir »

Kod: Zaznacz cały

http://smurf.mimuw.edu.pl/node/814


Tutaj znalazłem kombinatoryczne uzasadnienie tego faktu.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

podzbiory zbioru n elementowego

Post autor: pyzol »

O, to jednak "proste myślenie (tyle samo co nieparzystych)" było jak najbardziej prawidłowe.
ODPOWIEDZ