a)Wyznacz trzeci wyraz rozwinięcia dwumianu
(2/x +x/2)^5
Wyszło mi, że to 20/x
b)wyznacz ten wyraz rozwinięcia dwumianu (\(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\))^4 w którym x występuje w drugiej potędze. Wyszło mi, że to pierwszy wyraz- pierwiastek z x podniesiony do czwartej.
c)Współczynniki piątego, szóstego oraz siódmego wyrazu rozwinięcia dwumianu (1+x)^n są w podanej kolejności wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz n.
W tym przypadku proszę o wskazówkę lub rozwiązanie przykładu, gdyz nie wiem "jak się do niego zabrac".
Proszę o sprawdzenie trzech przykładów
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Proszę o sprawdzenie trzech przykładów
Hmm a czemu to było w "indukcji"?
1,2 ok, 3 tu: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=30886
1,2 ok, 3 tu: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=30886
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 21:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Proszę o sprawdzenie trzech przykładów
Mój błąd. Dzięki.Lorek pisze:Hmm a czemu to było w "indukcji"?
1,2 ok, 3 tu: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=30886
Podobnie jak autor tematu do ktorego dales linka nie wiem dlaczego rozwiazania to n= 7 v n=14. Moglbys wytlumaczyc jaki to ma związek z faktem, ze "to 5-ty, 6-ty i 7-my wyraz rozwinięcia" ?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 21:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Proszę o sprawdzenie trzech przykładów
(sorry, ze tak to ciągnę)Lorek pisze:Jak jestto wyrazów jest co najmniej 7, czyli \(\displaystyle{ n\geq 6}\)ag17 pisze: 7-my wyraz rozwinięcia
To, co napisales rozumiem. To czego nie pojmuję to to dlaczego jednymi z potencjalnych rozwiązan są 7 lub 14...
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Proszę o sprawdzenie trzech przykładów
Bo są one rozwiązaniami równania
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{n(n-1)(n-2)(n-3)(n-4)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot5}-\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot4}=\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)(n-4)(n-5)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot 5\cdot 6}}\)
(i ono nie jest trudne do rozwiązania)
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{n(n-1)(n-2)(n-3)(n-4)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot5}-\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot4}=\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)(n-4)(n-5)}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot 5\cdot 6}}\)
(i ono nie jest trudne do rozwiązania)