Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mati9423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mati9423 »

Witam, mam problem z poniższym zadaniem:
Spośród czterech różnokolorowych żetonów do gry planszowej zostaną wybrane losowo trzy i rozdane trzem graczom- każdemu po jednym żetonie. Na ile sposobów można to zrobić.

wystarczy 4x3x2 ?

2. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których każda cyfra o wyższym rzędzie jest o 1 większa od poprzedniej i tylko jedna cyfra jest nie parzysta ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mat_61 »

1. Tak

2. Chyba najprościej wypisać te liczby (a jest ich niewiele)
mati9423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mati9423 »

zad. 2
234, 456, 678 ; a więc trzy. Czy o czymś zapomniałem ? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mat_61 »

każda cyfra o wyższym rzędzie jest o 1 większa od poprzedniej Cyfry o najniższym rzędzie, czyli cyfry jedności są najbardziej na prawo, cyfry dziesiątek w środku, a cyfry setek najbardziej na lewo
mati9423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mati9423 »

Nie za bardzo rozumiem ... Czyli 432, 654, 876 ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mat_61 »

Tak.

Cyfry o wyższym rzędzie mają być o 1 większe od poprzedniej. Cyfry kolejnych rzędów od najniższego do najwyższego to:

cyfra jedności -> cyfra dziesiątek=cyfra jedności +1 -> cyfra setek=cyfra dziesiątek+1

Jak zapisujemy w Polsce liczby?

654 oznacza:

cyfra jedności=4 -> cyfra dziesiątek=5 -> cyfra setek=6
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 20:50 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
mati9423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka- na ile sposobów, żetony.

Post autor: mati9423 »

Toż to podstawówka Lepiej się nie przyznawać ) Dziękuje bardzo )
ODPOWIEDZ