bilety na 6 meczów -zad

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
moniac91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

bilety na 6 meczów -zad

Post autor: moniac91 »

Kibic piłkarski ma po dwa bilety na 6 meczów. Kibic ten ma 5 znajomych, którzy również są kibicami. Na ile sposobów może ich zabrać na te mecze?

kibic ma 2 bilety - jeden dla siebie , drugi zostaje dla kumpla. Czyli na każdy mecz może zabrać jednego z 5 kumpli.
\(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 5^{6} =15625}\) sposobów.

Czy to rozwiązanie jest dobre? Jeśli nie, to jak będzie wyglądało poprawne rozwiązanie tego zadania?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

bilety na 6 meczów -zad

Post autor: bb314 »

Dobre.
moniac91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

bilety na 6 meczów -zad

Post autor: moniac91 »

dziękuję
ODPOWIEDZ