Rozwiąż równania rekurencyjne - przewidywanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
januszekm3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 paź 2010, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równania rekurencyjne - przewidywanie

Post autor: januszekm3 »

Witam!
Mam problem z równaniem \(\displaystyle{ x_{n+2}-5x _{n+1}+6x _{n}=2n+1, x _{0}=0, x _{1}=1}\)
Rozwiązaniem częśc \(\displaystyle{ x_{n+2}-5x _{n+1}+6x _{n}=0}\) jest chyba \(\displaystyle{ 3^{n}-2 ^{n}}\)
Co zrobić z tą drugą częścią? Czytałem https://www.matematyka.pl/304902.htm i niestety niewiele ruszyłem
ODPOWIEDZ