Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania: Na ile sposobów można podzielić talię kart (52 karty) na 4 części (nie koniecznie równe). Mój wynik wydaje mi się być błędny, więc proszę o pomoc. A oto mój wynik:
\(\displaystyle{ \frac{4^{52}- {4 \choose 3}\cdot(3^{52}-1) }{4!}}\)
Podział talii kart na 4 części
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Podział talii kart na 4 części
Zakałapućkałeś się. Pomysł był zapewne taki aby każdej części dać kartę,ale tak,aby nie było zerowych.
ale uwzględniłeś brak jednej części,choć mogą być tylko dwie,albo tylko jedna.
Ja zrobiłbym tak:
Najpierw I części daję jedną kartę na 52 sposoby,potem drugą na 51,trzecią na 50 i czwartą na 49. To wyeleminuje puste części. Potem mogę rozdzielać karty po częściach.
ale uwzględniłeś brak jednej części,choć mogą być tylko dwie,albo tylko jedna.
Ja zrobiłbym tak:
Najpierw I części daję jedną kartę na 52 sposoby,potem drugą na 51,trzecią na 50 i czwartą na 49. To wyeleminuje puste części. Potem mogę rozdzielać karty po częściach.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 kwie 2012, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: K-n
- Podziękował: 1 raz
Podział talii kart na 4 części
\(\displaystyle{ 52\cdot51\cdot50\cdot49\cdot ?}\) Hmm nie za bardzo wiem jak by to miało dalej wyglądać, tzn co wstawić zamiast znaku "?". Ale może mogło by to być jeszcze tak rozwiązane: pierwszą kartę mogę przydzielić do I części (na 4 sposoby), drugą do II części (na 3 sposoby), trzecią do III części (na 2 sposoby) i czwartą do IV części (na 1 sposób) a dalej każdą kartę mogę przydzielić do dowolnej części, czyli wyszłoby coś takiego:
\(\displaystyle{ 4\cdot3\cdot2\cdot1\cdot4^{48}}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
\(\displaystyle{ 4\cdot3\cdot2\cdot1\cdot4^{48}}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Podział talii kart na 4 części
Tylko nie wiesz jaką kartę przydzielasz na starcie. Ja zamiast pytajnika chciałem \(\displaystyle{ \frac{4^{48}{4!}}\) bo nie rozróżniamy części.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Podział talii kart na 4 części
alef1992, to nie jest poprawne rozwiązanie. To zadanie polega na podziale 52-elementowego zbioru na 4 niepuste podzbiory. Ilość takich podziałów wynosi:
\(\displaystyle{ \left\{ ^n_k\right\}}\)
Ten symbol oznacza liczby Stirlinga II rodzaju (możesz zobaczyć tutaj o co chodzi: )
\(\displaystyle{ \left\{ ^n_k\right\}}\)
Ten symbol oznacza liczby Stirlinga II rodzaju (możesz zobaczyć tutaj o co chodzi: )