8 kratek i 5 liter

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: Roudin »

Na ile sposobów mogę wpisać 5 liter w 8 kratek?
Słabo to ogarniam.
\(\displaystyle{ 8^5}\)
Dobrze?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: wujomaro »

Rozumiem, że mamy \(\displaystyle{ 5}\) liter i \(\displaystyle{ 8}\) kratek.
Czyli do pierwszej kratki można wpisać \(\displaystyle{ 5}\) liter, do drugiej też \(\displaystyle{ 5}\) i tak dalej. Zastosuj zasadę mnożenia.
Pozdrawiam!
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: Roudin »

aaa teraz rozumiem . Będzie \(\displaystyle{ 5^8}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: wujomaro »

Tak.
Pozdrawiam!
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: 777Lolek »

Ale jeśli wpiszę literę do pierwszej kratki to do drugiej będę mógł wpisać już tylko cztery litery. Dlaczego nie powinno być \(\displaystyle{ 8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4}\) (dla pierwszej litery mam do wyboru \(\displaystyle{ 8}\) kratek, dla drugiej \(\displaystyle{ 7}\) itd.) ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

8 kratek i 5 liter

Post autor: wujomaro »

Zakładamy, że litery mogą się powtarzać. Zresztą: w jaki sposób można umieścić \(\displaystyle{ 5}\) liter w \(\displaystyle{ 8}\) kratkach tak, aby litery się nie powtarzały?
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ