Witam,
prośba o pomoc....
Mamy np. trzy jedynki i dwa zera.
Na ile sposobów możemy je rozmieścić. I jak to liczymy?
\(\displaystyle{ 11100\\
11010}\)
itd.....
rozmieszczenie 3 i 2 elementow (111) i (00)
rozmieszczenie 3 i 2 elementow (111) i (00)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 22:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
rozmieszczenie 3 i 2 elementow (111) i (00)
Te sposoby to kombinacje - trzy z pięciu lub dwa z pięciu
\(\displaystyle{ {5 \choose 3}= {5 \choose 2} =\frac{5!}{2!\cdot3!}=\frac{2\cdot3\cdot4\cdot5}{2\cdot2\cdot3}=10}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 3}= {5 \choose 2} =\frac{5!}{2!\cdot3!}=\frac{2\cdot3\cdot4\cdot5}{2\cdot2\cdot3}=10}\)