Jak dowieść takiej własności, dla \(\displaystyle{ x}\) rzeczywistych i \(\displaystyle{ m}\) naturalnych?
\(\displaystyle{ \left\lfloor\frac{\lfloor x\rfloor}{m}\right\rfloor = \left\lfloor\frac{x}{m}\right\rfloor}\)
I.. jak pokazać że dla wszystkich rzeczywistych, które nie są całkowite zachodzi
\(\displaystyle{ \lfloor x \rfloor + \lfloor -x \rfloor = -1}\)
Własności podłogi
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Własności podłogi
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Własności podłogi
Możesz spróbować zastosować indukcję matematyczną, wykorzystując fakt, że:
\(\displaystyle{ \lfloor x \rfloor \le x \le \lfloor x + 1 \rfloor}\)
\(\displaystyle{ \lfloor x \rfloor \le x \le \lfloor x + 1 \rfloor}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Własności podłogi
Masz na myśli indukcje po \(\displaystyle{ m}\)? Słabo to widzę.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Własności podłogi
\(\displaystyle{ \left\lfloor\frac{ x}{m}\right\rfloor < \left\lfloor \frac{\left\lfloor x \right\rfloor+1}{m} \right\rfloor \le \left\lfloor\frac{\lfloor x\rfloor}{m}\right\rfloor +1}\)
Edit: trochę skłamałem, bo nie zaznaczyłem, że \(\displaystyle{ x \notin Z}\)
Edit: trochę skłamałem, bo nie zaznaczyłem, że \(\displaystyle{ x \notin Z}\)