Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zaklopotany93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 17 wrz 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 9 razy

Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Post autor: zaklopotany93 »

Jak w temacie - jak to można pokazać z wykorzystaniem wzoru wielomianowego Newtona?
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Post autor: nowheredense_man »

dla nieujemnych to prosto dość: podnosisz średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ n}\) liczb \(\displaystyle{ x_1,x_2,\ldots,x_n}\) do potęgi \(\displaystyle{ n}\) i po prawej stronie stosujesz wzór wielomianowy Newtona, w którym każdy z członów jest nieujemny i gdzie pojawi się \(\displaystyle{ x_1\cdot x_2\cdot\ldots\cdot x_n}\), więc:
\(\displaystyle{ \left (\frac{x_1+x_2+\ldots+x_n}{n}\right )^n\geq x_1\cdot x_2\cdot\ldots\cdot x_n}\)
skąd już w oczywisty sposób wynika ta nierówność. Czy to samo pójdzie w przypadku ogólnym? nie wiem...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Post autor: »

nowheredense_man pisze:i gdzie pojawi się \(\displaystyle{ x_1\cdot x_2\cdot\ldots\cdot x_n}\),
Jesteś pewien?
Czy to samo pójdzie w przypadku ogólnym? nie wiem...
Przecież nierówność AM-GM zachodzi tylko dla nieujemnych, więc nie ma żadnego przypadku ogólnego.

Q.
zaklopotany93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 17 wrz 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 9 razy

Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Post autor: zaklopotany93 »

Liczby \(\displaystyle{ x_1,...,x_n}\) mają być nieujemne (a w zasadzie mogą być dodatnie, bo jak choćby jedna jest zerem, to nie ma czego dowodzić), ale propozycja nowheredense_man jest dla mnie niejasna. Dlaczego w każdym członie pojawi się \(\displaystyle{ x_1\cdot x_2\cdot\ldots\cdot x_n}\)? A jeśli wykładnik przy choćby jednym takim \(\displaystyle{ x_k}\) będzie zero?
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Dowód nierówności AM-GM z wykorzystaniem wzoru Newtona

Post autor: nowheredense_man »

Qń pisze:
nowheredense_man pisze:i gdzie pojawi się \(\displaystyle{ x_1\cdot x_2\cdot\ldots\cdot x_n}\),
Jesteś pewien?
Czy to samo pójdzie w przypadku ogólnym? nie wiem...
Przecież nierówność AM-GM zachodzi tylko dla nieujemnych, więc nie ma żadnego przypadku ogólnego.

Q.

masz racje, bedzie tam jeszcze \(\displaystyle{ n^n}\) w mianowniku
ODPOWIEDZ