Asymptotyczne tempo wzrostu - notacja Omega

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
chozz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Asymptotyczne tempo wzrostu - notacja Omega

Post autor: chozz »

Witam, jak znaleźć funkcje \(\displaystyle{ f(n)}\) t.że
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k ^{c}2^{n-k} = \Omega (f(n))}\).

Mam problem, bo jeśli to scałkuję to wyjdzie mi:

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k ^{c}2^{n-k} = \int_{0}^{n}k ^{c}2^{n-k} = \frac{k ^{c}2^{n-k}}{ln2} + c}\).
Teraz jak ograniczyć od dołu, wyliczyć jakoś to c?
ODPOWIEDZ