Kombinacje liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 paź 2012, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Kombinacje liczb

Post autor: gail »

Witam mam problem z pewnym zadaniem otóż mam zbiór liczb zebrany w 6 kolumnach:

I II III IV V VI

1 4 7 1 4 7
2 5 8 2 5 8
3 6 9 3 6 9

Muszę obliczyć ile jest możliwych ciągów znaków (ile pozycji) z kombinacji tych liczb
Z każdej kolumny mogę wybrać tylko jedno cyfrę. Wiem że w przykładzie powyżej odpowiedz brzmi 729 kombinacji.
tylko jak do tego dojść ??
czy jakby najpierw mamy wariację bez powtórzeń w każdej kolumnie?? tylko dalej co ??
Chodzi mi to że chciałbym zrozumieć z jakimi działaniami mamy do czynienia aby osiągnąć te wszystkie możliwe kombinacje i ten wynik 729 ???
proszę o pomoc
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Kombinacje liczb

Post autor: miki999 »

Dla pierwszej kolumny masz \(\displaystyle{ 3}\) możliwości wyboru:
\(\displaystyle{ 3}\)
Dla drugiej kolumny znowu \(\displaystyle{ 3}\) możliwości, zatem już jest:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3}\)
Dla trzeciej kolumny znowu \(\displaystyle{ 3}\) możliwości, zatem już jest:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3}\)
...
Dla szóstej kolumny znowu \(\displaystyle{ 3}\) możliwości, zatem ostatecznie jest:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3=3^6=729}\)



Pozdrawiam.
gail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 paź 2012, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Kombinacje liczb

Post autor: gail »

ok tylko jak nazwać to co robię czy w takim razie można to uznać za wariację z powtórzeniami ??
muszę po prostu ładnie opisać to w jaki sposób do tego się dochodzi.
liczbowo sobie poradziłem.
Tylko muszę ogarnąć to od strony teoretycznej.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Kombinacje liczb

Post autor: miki999 »

Myślę, że można to tak nazwać, chociaż może ktoś jest bardziej rozgarnięty, jeśli chodzi o terminologię.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kombinacje liczb

Post autor: mat_61 »

W tym przypadku nie można tego nazwać wariacją z powtórzeniami, ponieważ taki wybór liczb jak w zadaniu nie jest zgodny z definicją wariacji, bo nie tworzymy ciągu z elementów danego zbioru, ale każdy kolejny element ciągu jest wybierany z innego zbioru.

W tym zadaniu korzystamy z twierdzenia o mnożeniu:

Liczba wszystkich różnych ciągów \(\displaystyle{ \left( x_{1};x_{2};...;x_{k}\right)}\) takich, że element \(\displaystyle{ x_{i} \left( i=1;2;...;k\right) }}\) można wybrać na \(\displaystyle{ n_{i}}\) sposobów jest równa \(\displaystyle{ n_{1} \cdot n_{2} \cdot ... \cdot n_{k}}\)

------------------------------------

Ponadto zadanie jest nieprecyzyjnie sformułowane (chyba, że nie przepisałeś go dokładnie), ponieważ nigdzie w treści nie jest powiedziane, że te cyfry z kolejnych kolumn są kolejnymi wyrazami tworzonego ciągu (można to wywnioskować tylko na podstawie odpowiedzi do zadania).
czy jakby najpierw mamy wariację bez powtórzeń w każdej kolumnie?
Ponieważ mamy do wyboru tylko jeden element zbioru, to formalnie nie ma znaczenia, czy będzie to wariacja z powtórzeniami czy bez powtórzeń albo kombinacja z powtórzeniami lub bez powtórzeń.
gail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 paź 2012, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Kombinacje liczb

Post autor: gail »

Dzięki wielkie teraz już wiem w którą stronę szukać

zadanie w zasadzie było z głowy wymyślone, stąd też moja wina za niedokładność i brak precyzji.
Jeszcze raz dzięki
ODPOWIEDZ