Mam problem z zadaniem z Kombinatoryki.Ciężko mi jest się z nim uporać
Mamy 8 osób i 8 stacji na ile sposobów można rozwiązać zadanie gdy
a.) było 8 osób i 8 stacji, na każdej wyszła 1 osoba
b.)8 osób na 8 stacjach wysiada dowolnie
Z góry bardzo dziękuję
Kombinatoryka - Trywialne zadana
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Kombinatoryka - Trywialne zadana
a) pierwsza osoba ma do wyboru osiem stacji, następna siedem itd., zatem \(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 = 8!}\)
b) każda osoba ma wybór ośmiu stacji, zatem: \(\displaystyle{ 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 = 8^8}\)
b) każda osoba ma wybór ośmiu stacji, zatem: \(\displaystyle{ 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 8 = 8^8}\)