Mam za zadanie ustalić rzędy wielkości funckcji:
\(\displaystyle{ 2\sqrt {n}+5\log \left( n^{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ n^{4}+n^{2}\cdot \log \left( n^{n}\right) +2^{\log n}}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot 3^{n-1}+3\cdot 2^{n+1}}\)
W internecie jest bardzo mało podobnych przykładów, ale z tego co udało mi się przeczytać to chodzi o to, że wybiera się element który szybciej rośnie (w pierwszym pierwiastek z \(\displaystyle{ n}\), w drugim przykładzie \(\displaystyle{ n^4}\), w trzecim nie wiem do konca) i liczy się z tego granicę.
Takim sposobem, że na górze jest pierwsza funkcja z druga, a na dole to co wedlug nas szybciej rosnie (pierwiastek z \(\displaystyle{ n, n^4}\) itp).
Mogę poprosić Was o pomoc?
Rzędy wielkości funkcji, logarytmiczne itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 4 razy
Rzędy wielkości funkcji, logarytmiczne itp.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, o 01:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Rzędy wielkości funkcji, logarytmiczne itp.
No tak. W pierwszym jest rząd \(\displaystyle{ O(\sqrt{n})}\), ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\log{(n^3)}}{\sqrt{n}} = 0}\)
Reszta podobnie.
W ostatnim duża podpowiedź: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \Big(\frac{2}{3} \Big)^n = 0}\)
Reszta podobnie.
W ostatnim duża podpowiedź: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \Big(\frac{2}{3} \Big)^n = 0}\)