Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Witam, mam oto takie zadanko, liczę na pomoc gdyż zostały mi dwa zadanka do zrozumienia aby zaliczyć egzamin.
Wyznacz współczynnik wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right) = \left( 2x-i\right)^{4}}\)
gdzie \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\)
Wyznacz współczynnik wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right) = \left( 2x-i\right)^{4}}\)
gdzie \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\)
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Nie mam pojęcia który, pewnie obydwa jeśli są, Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Zawse byłem słaby z matmy, wymnóż nawiasy czyli jak ?
\(\displaystyle{ \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot}\)
Tak ?
\(\displaystyle{ \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot \left( 2x-i\right) \cdot}\)
Tak ?
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
\(\displaystyle{ 16x^{4} +32x ^{3}i -8xi ^{3} + i^{4}}\)
? podejrzewam że to głupoty, skorzystałem z wzoru na sześcian skróconego mnożenia i to razy jeszcze nawias
? podejrzewam że to głupoty, skorzystałem z wzoru na sześcian skróconego mnożenia i to razy jeszcze nawias
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, o 14:17 przez dragonito, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Prawie dobrze. Jeszcze zauważ, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) - napisz jak teraz wygląda ten wielomian.
Ej nic tam nie redukuj, pierwszy zapis masz prawie ok.
Ej nic tam nie redukuj, pierwszy zapis masz prawie ok.
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
albo poprzedni zapis taki, ale to chyba źle
\(\displaystyle{ 16x^{4} -32x ^{3} i + 24xi^{2} + 32xi^{3} + i^{4}}\)
Takie coś mi wyszło, nie wiem czy dobrze to się redukuje ?
\(\displaystyle{ 16x^{4} -32x ^{3} i + 24xi^{2} + 32xi^{3} + i^{4}}\)
Takie coś mi wyszło, nie wiem czy dobrze to się redukuje ?
Wyznaczyć współczynnik wileomianu dyskretna.
Juz się pogubiłem, to teraz co jest wynikiem ?
P.s tak czy siak wielkie dzięki za pomoc
P.s tak czy siak wielkie dzięki za pomoc