obliczanie rządu funkcji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
malwina18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lip 2012, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

obliczanie rządu funkcji

Post autor: malwina18 »

witajcie
mam 3 funkcje, obliczyłam rzędy, proszę o sprawdzenie czy dobrze rozumuje

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{n} +5lgn^4}\) rząd \(\displaystyle{ \rightarrow teta(lgn)}\)

\(\displaystyle{ n+7lgn!+lgn^n}\) rząd \(\displaystyle{ \rightarrow teta (lg n^n)}\)

\(\displaystyle{ n^4+n^2*lgn+2^{2lgn}}\) rząd \(\displaystyle{ \rightarrow teta (n^4)}\)

czy wyliczone rzędy są poprawne?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

obliczanie rządu funkcji

Post autor: norwimaj »

Pierwsze źle. Pozostałe chyba dobrze, ale pewności nie mam, bo ciężko to rozczytać.
malwina18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lip 2012, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

obliczanie rządu funkcji

Post autor: malwina18 »

dlaczego uważasz ,że pierwsze źle, skoro granica wychodzi liczbą , a według tego twierdzenia :

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{f}{g}=C}\) to funkcje są tego samego rzędu
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

obliczanie rządu funkcji

Post autor: norwimaj »

I Twoim zdaniem \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\) jest \(\displaystyle{ O(\log n)}\)?
ODPOWIEDZ