1) \(\displaystyle{ \left|\left\{\left\langle a,b,c\right\rangle \in N^{3}:a^{2}+b^{2}+c^{3} \le n \right\}\right|}\) z błędem bezwzględnym \(\displaystyle{ O\left( n\right)}\).
2) Udowodnić, że \(\displaystyle{ \left| \left\{ \left\langle a,b \right\rangle \in N^{2}:a^{2}+b^{2} \le n \right\} \right| =\frac{ \pi }{4}n + O\left( \sqrt{n} \right)}\).
3) Oszacować sumę \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{\lg i}{\sqrt{i}}}\) z błędem względnym \(\displaystyle{ O\left( 1\right)}\)
Prosiłbym o wskazówki do każdego z tych podpunktów
Szacowanie mocy zbiorów i sum
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Szacowanie mocy zbiorów i sum
2. Można to szacować przez pole powierzchni ćwiartki koła o promieniu ok. \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\). Dokładnie trzeba się zastanowić, jakie promienie trzeba dobrać do szacowania z góry i z dołu, żeby były to prawdziwe szacowania. Będzie to coś w rodzaju \(\displaystyle{ \frac{\pi}4(\sqrt{n}-1)^2\le \left| \left\{ \left\langle a,b \right\rangle \in N^{2}:a^{2}+b^{2} \le n \right\} \right| \le \frac{\pi}4(\sqrt{n})^2}\), ale już sam sprawdź czy to działa czy trzeba trochę zmienić.
1. Gdyby tam było \(\displaystyle{ c^2}\) a nie \(\displaystyle{ c^3}\), toby można było zrobić tak jak 2. i błąd byłby \(\displaystyle{ O(n)}\). Spróbuj policzyć objętość zbioru \(\displaystyle{ \{(x,y,z)\in\mathbb{R}^3:x^2+y^2+z^3\le n\}}\). Może to da oszacowanie z właściwym błędem?
3. Zbadaj monotoniczność ciągu \(\displaystyle{ \frac{\lg i}{\sqrt{i}}}\). Jeśli okaże się malejący (choćby od pewnego miejsca), to można tę sumę szacować przez całkę.
1. Gdyby tam było \(\displaystyle{ c^2}\) a nie \(\displaystyle{ c^3}\), toby można było zrobić tak jak 2. i błąd byłby \(\displaystyle{ O(n)}\). Spróbuj policzyć objętość zbioru \(\displaystyle{ \{(x,y,z)\in\mathbb{R}^3:x^2+y^2+z^3\le n\}}\). Może to da oszacowanie z właściwym błędem?
3. Zbadaj monotoniczność ciągu \(\displaystyle{ \frac{\lg i}{\sqrt{i}}}\). Jeśli okaże się malejący (choćby od pewnego miejsca), to można tę sumę szacować przez całkę.