wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 wrz 2012, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Post autor: Aandree12 »

Nie jestem pewien, czy aby przypadkiem ten temat nie powinien trafić do działu "kombinatoryka"... Jeśli się pomyliłem to proszę o wyrozumiałość i poprawienie błędu.

Mam podanych n wyrazów, jednym z nich jest liczba 1. Jak wyznaczyć liczbę zbiorów jedno-, dwu-, trój-, ... , n-elementowych jeśli w każdym z nich musi występować liczba 1.

np. 1,2,3 - liczba zbiorów wynosi 4 - {1}, {1,2}, {1,3}, {1,2,3}

Po wzięciu pod uwagę kilku przykładów dochodzę do wniosku, ze wzór będzie miał postać: \(\displaystyle{ x=2^{n-1}}\). Ktoś ma jakiś pomysł jak go udowodnić? Czy na konkursie przyczepią się jeśli go napiszę, tylko na podstawie przykładów dla n=1, 2, 3...
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2012, o 21:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Post autor: pyzol »

A to jest zadanie konkursowe?
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 wrz 2012, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Post autor: Aandree12 »

nie, tylko przygotowuje się do różnego rodzaju konkursów, robiąc zadania z poprzednich lat i właśnie w jednym przydałby mi się taki wzór (zadanie czwarte z pierwszego etapu zeszłorocznej OM)

to chyba nie jest zabronione? bo ja tu w sumie nowy jestem...
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Post autor: Althorion »

Rozważ liczbę wszystkich zbiorów, które można ułożyć z elementów \(\displaystyle{ \{a; b; c\}}\). Przyjmij \(\displaystyle{ a := 2; b := 3; c := 4}\). Każdy zbiór uzupełnij o jedynkę. Cel osiągnięty.
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 wrz 2012, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

wzór na liczbę zbiorów, gdy mamy podane n elementów

Post autor: Aandree12 »

Jezu... no jasne... bo przecież wzór na liczbę takich zbiorów ( \(\displaystyle{ x=2^{n}}\)) jest powszechnie znany.... no i takie proste się okazało wielkie dzięki
ODPOWIEDZ