ile sposobow w pary 2n osob
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
ile sposobow w pary 2n osob
Witam!
Na ile sposobow mozna polączyc w pary 2n osob jezeli kazda para realizuje to samo zdanie?
Na ile sposobow mozna polączyc w pary 2n osob jezeli kazda para realizuje to samo zdanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
ile sposobow w pary 2n osob
Nie chodzi tutaj po prostu o ilość podzbiorów dwuelementowych zbioru \(\displaystyle{ 2n}\)-elementowego? Jest to po prostu \(\displaystyle{ \binom{2n}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
ile sposobow w pary 2n osob
Hmmm...
To jest zdanie testowe i mam 4 odpowedzi
a \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{n!}}\)
b \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{ 2^{n} }}\)
c \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{n!2^{n}}}\)
d \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{ (n!)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \binom{2n}{2}=\frac{(2n)!}{2!(2n-2)!}}\)
To jest zdanie testowe i mam 4 odpowedzi
a \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{n!}}\)
b \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{ 2^{n} }}\)
c \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{n!2^{n}}}\)
d \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{ (n!)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \binom{2n}{2}=\frac{(2n)!}{2!(2n-2)!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Pomógł: 8 razy
ile sposobow w pary 2n osob
no to w takim razie, jaki wpływ na to zadanie ma to, że realizują to samo zadanie? może to będzie miało wpływ na wynik..
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
ile sposobow w pary 2n osob
dla :
[url=http://www.sjp.pl/poprzez]poprzez[/url]
* [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Product_(mathematics)]prod[/url]:
** [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_coefficient]binomial[/url]:
Kod: Zaznacz cały
http://pari.math.u-bordeaux.fr/
f( n ) = prod( i = 1, n, binomial( 2*n - 2*(i - 1), 2 ))
[*], [**][url=http://www.sjp.pl/poprzez]poprzez[/url]
1, 6, 90, 2520, ...
prowadzi do ([url=http://pl.wikipedia.org/wiki/OEIS]Sloane's[/url] [url=http://oeis.org/A000680]A000680[/url]) gdzie [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Sic!]stoi[/url], że to \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{2^n}}\) czyli [url=http://www.matematyka.pl/305013.htm#p4959045]b)[/url]* [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Product_(mathematics)]prod[/url]:
prod(X=a,b,expr,{x=1}): x times the product (X runs from a to b) of expression.
** [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_coefficient]binomial[/url]:
binomial(x,y): binomial coefficient x*(x-1)...*(x-y+1)/y! defined for y in Z and any x.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
ile sposobow w pary 2n osob
\(\displaystyle{ \frac{\binom{2n}{2}\cdot \binom{2n-2}{2}\cdot \ldots \binom 22}{n!}}\)
Wybieramy po kolei dwójkę do pierwszej pary, drugiej pary itd. - w ten sposób jednak uwzględniamy kolejność par, dlatego na koniec musimy podzielić przez ilość możliwych kolejności.
Nietrudno łatwym rachunkiem przekonać się, że po uproszczeniu wyjdzie odpowiedź c).
Q.
Wybieramy po kolei dwójkę do pierwszej pary, drugiej pary itd. - w ten sposób jednak uwzględniamy kolejność par, dlatego na koniec musimy podzielić przez ilość możliwych kolejności.
Nietrudno łatwym rachunkiem przekonać się, że po uproszczeniu wyjdzie odpowiedź c).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
ile sposobow w pary 2n osob
Czekaj czekaj. Do pierwszego zadania mam do wyboru..., do drugiego..., itd
Czemu permutacja?
Czemu permutacja?
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
ile sposobow w pary 2n osob
No tak.
Ciekawym czy zadający zadanie wyobrażał sobie takie rozwiązanie.
Ciekawym czy zadający zadanie wyobrażał sobie takie rozwiązanie.