Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=12, x_i \ge 0}\)
Proszę o przedstawienie prawidłowego toku rozumowania.
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=12, x_i \ge 0}\)
Proszę o przedstawienie prawidłowego toku rozumowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Układamy bajeczkę: mamy 12 słupków białych i 4 czerwone w jednym rzędzie. Każda permutacja tych elementów wyznacza rozwiązanie w ten sposób że białe słupki na lewo od 1 czerwonego to \(\displaystyle{ x_1}\) te między 1 i 2 czerwonym to \(\displaystyle{ x_2}\) itd. Należy oczywiście liczbę permutacji 16 elementów podzielić na liczbę permutacji 12 i 4 elementów bo jak białe lub czerwone słupki przemieszamy między sobą to wyznaczają one nadal to samo rozwiązanie. \(\displaystyle{ n= \frac{18!}{12!4!} = {18 \choose 4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Nic z tego nie rozumiem. Nie da się tego wyprowadzić jakoś sumując możliwości, tzn.
I. jak mamy cztery wyrazy równe 0,
II. jak mamy trzy wyrazy równe 0, itd.?
I. jak mamy cztery wyrazy równe 0,
II. jak mamy trzy wyrazy równe 0, itd.?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
A da się to rozpisać jakoś bardziej widocznie niż jest ta bajka?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Wszystkiego. A zwłaszcza tego co wyszło na końcu, skąd się wzięło 18 i dlaczego
\(\displaystyle{ \frac{18!}{12!4!}= {18 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{18!}{12!4!}= {18 \choose 4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
A i tu masz racje bo ma być 16 . A \(\displaystyle{ \frac{16!}{12!4!}= {16 \choose 4}}\) to wynika wprost z definicji symbolu newtona - nie znasz go ? W rozwiązaniu nie widzę co mogło by sprawić problem chyba dość dokładnie opisane jest ewentualnie zadaj konkretne pytanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=12}\)
Ustawmy ciąg dwunastu jedynek. Wówczas każde wstawienie w tym ciągu czterech bramek wyznacza jedno rozwiązanie tego równania. Np.
\(\displaystyle{ 1111|11||111|111}\)
wyznacza rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=4 \\ x_2=2\\x_3=0\\x_4=3\\x_5=3\end{cases}}\)
Rozwiązań jest więc tyle, na ile sposobów możemy wstawić takie cztery bramki, a więc \(\displaystyle{ {16\choose4}}\).
Ustawmy ciąg dwunastu jedynek. Wówczas każde wstawienie w tym ciągu czterech bramek wyznacza jedno rozwiązanie tego równania. Np.
\(\displaystyle{ 1111|11||111|111}\)
wyznacza rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=4 \\ x_2=2\\x_3=0\\x_4=3\\x_5=3\end{cases}}\)
Rozwiązań jest więc tyle, na ile sposobów możemy wstawić takie cztery bramki, a więc \(\displaystyle{ {16\choose4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 574
- Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 356 razy
- Pomógł: 14 razy
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Nie rozumiem, dlaczego w tym zadaniu korzystamy z kombinacji, nie z wariacji, przecież rozwiązaniem danego równania jest piątka liczb, czyli np. rozwiązania \(\displaystyle{ (1,1,1,1,8)}\) i \(\displaystyle{ (1,1,1,8,1)}\), to dwa różne rozwiązania, czyli kolejność ma znaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie
Owszem. I oba te rozwiązania są "kodowane" przez inną kombinację:
\(\displaystyle{ (1,1,1,1,8)\longrightarrow1|1|1|1|11111111}\)
\(\displaystyle{ (1,1,1,8,1)\longrightarrow1|1|1|11111111|1}\)
Trzeba zrozumieć istotę tego zliczania.
\(\displaystyle{ (1,1,1,1,8)\longrightarrow1|1|1|1|11111111}\)
\(\displaystyle{ (1,1,1,8,1)\longrightarrow1|1|1|11111111|1}\)
Trzeba zrozumieć istotę tego zliczania.