prosze o dkoładne rozwiaznie wytłumaczenie z kat co sie wzieło thx
Zadanie 13
Ile jest mozliwych numerów starych dowodów sobistych składajacych sie z dwoch liter 24-literowego alfabetu i 7 cyfr (pomijamy mozliwosc wystapienia samych zer)
Zadanie 14
Ile jest mozliwych numerów nowych dowodów sobistych ktore składaja sie z trzech liter 24-literowego alfabetu i 6 cyfr (pomijamy mozliwosci wystapienia samych zer)
Ile jest mozliwych numerów..
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ile jest mozliwych numerów..
AD.13
Zakładam, że te litery są na początku. Nigdy nie widziałam "starego dowodu"
Litery na \(\displaystyle{ 24^2}\), cyfry na \(\displaystyle{ 10^7-1}\) sposobów, czyli razem:
\(\displaystyle{ 24^2\cdot (10^7-1)}\)
AD.14
Ponownie założzenie jak wyżej.
\(\displaystyle{ 24^3\cdot (10^6-1)}\)
Zakładam, że te litery są na początku. Nigdy nie widziałam "starego dowodu"
Litery na \(\displaystyle{ 24^2}\), cyfry na \(\displaystyle{ 10^7-1}\) sposobów, czyli razem:
\(\displaystyle{ 24^2\cdot (10^7-1)}\)
AD.14
Ponownie założzenie jak wyżej.
\(\displaystyle{ 24^3\cdot (10^6-1)}\)