prosił bym tak opisowo co z kat sie wzieło
Zadanie 7
Sklep oferuje do sprzedazy srubki wykonane z trzech rozncy materiałow w dziesieciu roznych rozmiarach z kazdego materiału.
a) ile pudełek tzreba przygotowac aby kazdy rodzaj srubek trzymac addzielnie?
b) na ile sposobów mozna ustawic te pudełka w rzedzie tak aby srubki wykonane z jednego materiału stały obok siebie ?
c) na ile sposobów mozna ustawic te pudełka w rzedzie tak aby srubki wykonane z jednego rozmiaru stały obok siebie ?
Zadanie 8
Rzucamy piec razy symetryczna moneta. Ile jest sposobów otrzymania
a) samych orłwo
b) jednej reszki
c) wiekszej liczby reszek niz orłow
Sklep oferuje do sprzedazy srubk...
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Sklep oferuje do sprzedazy srubk...
AD.8
a) \(\displaystyle{ C^1_5=1}\)
b) \(\displaystyle{ C^1_5=5}\)
c) 3, 4 lub 5 reszek:
3 reszki: \(\displaystyle{ C^3_5=10}\)
4 reszki: \(\displaystyle{ C^4_5=5}\)
5 reszek: \(\displaystyle{ C^5_5=1}\)
Razem: 16
a) \(\displaystyle{ C^1_5=1}\)
b) \(\displaystyle{ C^1_5=5}\)
c) 3, 4 lub 5 reszek:
3 reszki: \(\displaystyle{ C^3_5=10}\)
4 reszki: \(\displaystyle{ C^4_5=5}\)
5 reszek: \(\displaystyle{ C^5_5=1}\)
Razem: 16
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Sklep oferuje do sprzedazy srubk...
AD.7
a) \(\displaystyle{ 3\cdot 10=30}\)
b) \(\displaystyle{ 6\cdot 10!\cdot 10!\cdot 10!}\) Każdy "ciąg" śrubek z jednego materiału można ustawić na 10! sposobów. A poza tym same "materiały" można ustawić na 3! sposobów.
c) \(\displaystyle{ 10! 3! 3!\cdot 3!}\) Analogicznie jak w b).
[ Dodano: 28 Luty 2007, 20:13 ]
Manio0017, kombinacje.
a) \(\displaystyle{ 3\cdot 10=30}\)
b) \(\displaystyle{ 6\cdot 10!\cdot 10!\cdot 10!}\) Każdy "ciąg" śrubek z jednego materiału można ustawić na 10! sposobów. A poza tym same "materiały" można ustawić na 3! sposobów.
c) \(\displaystyle{ 10! 3! 3!\cdot 3!}\) Analogicznie jak w b).
[ Dodano: 28 Luty 2007, 20:13 ]
Manio0017, kombinacje.