Zadanie 3
Ustawiamy w rzedzie 25 dzieci wsrod ktorych jest 12 chłopców. Na ile sposobów mozemy te dzieci ustawic tak aby :
a) dziewczynki i chłopcy stali na przemian
b) na pierwszym i drugim miejscu stały dwie ustalone dziewczynki (w dowolnje kolejnosci)
Zadanie 4
Znak alfabetu Braille'a składa sie z dwoch kolumn po trzy elementy. Elementem jest wypukły punkt lub jego brak przy czym kazdy znak zawiera co najmniej jeden punkt wypukły. Ile roznych znaków mozna w ten sposob utworzyc?
Ustawiamy w rzedzie 25 dzieci...
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ustawiamy w rzedzie 25 dzieci...
AD.3
a) dcdc...d
Pierwsza dziewczynka na 13 sposobów, chłopiec na 12, ...
\(\displaystyle{ 13\cdot 12\cdot 12\cdot 11...=13!\cdot 12!}\)
b) Dziewczynki na 2 sposoboby, reszta na \(\displaystyle{ 23!}\) sposobów, czyli razem:
\(\displaystyle{ 23!\cdot 2}\)
[ Dodano: 28 Luty 2007, 19:12 ]
AD.4
a) dcdc...d
Pierwsza dziewczynka na 13 sposobów, chłopiec na 12, ...
\(\displaystyle{ 13\cdot 12\cdot 12\cdot 11...=13!\cdot 12!}\)
b) Dziewczynki na 2 sposoboby, reszta na \(\displaystyle{ 23!}\) sposobów, czyli razem:
\(\displaystyle{ 23!\cdot 2}\)
[ Dodano: 28 Luty 2007, 19:12 ]
AD.4
- kinwotar
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 21 razy
Ustawiamy w rzedzie 25 dzieci...
4.\(\displaystyle{ 2^{6}-1}\) w kazdym miejscu (jest 6 miejsc) moze byc kropka albo moze jej nie byc czyli dwa stany czyli w sumie 2*2*2*2*2*2 i trzeba odjąć jeden bo zawsze jest conajmniej jedna kropka czyli odejmujesz jedną kombinacje jak wszystkie miejsca są puste.