Zapytano 6 osób o ich miesiąc urodzin. Jak duży jest zbiór możliwych ich odpowiedzi ?
dobrze jest tak : \(\displaystyle{ 6 \cdot C^{1}_{12}}\)
zbior mozliwych odp.
- Matematyk_64
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2012, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 5 razy
zbior mozliwych odp.
Ile osób "losuje" miesiąc urodzenia i z jak liczebnego wzoru? Miesiące mogą się powtarzać? No i czy kolejność odpowiedzi jest ważna. Na tej podstawie wybierzesz sobie właściwy schemat (kombinacja/wariacja, z powtórzeniami/bez powtórzeń)
zbior mozliwych odp.
Jest to ilość wariacji z powtórzeniami. W\(\displaystyle{ \frac{k}{n} = n^{k}}\)
n-zbiór miesięcy = 12
k- ilość odpowiedzi = 6
W= \(\displaystyle{ 12^{6}}\) = 2985984
n-zbiór miesięcy = 12
k- ilość odpowiedzi = 6
W= \(\displaystyle{ 12^{6}}\) = 2985984
- Matematyk_64
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2012, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 5 razy
zbior mozliwych odp.
Albo kombinacja z powtórzeniami. Nie jest w sumie w treści zadania dobitnie stwierdzone, czy kolejność odpytywanych jest, czy nie jest istotna. \(\displaystyle{ {k+n-1 \choose k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
zbior mozliwych odp.
Zbiór możliwych ich odpowiedzi jest z grubsza dwunastoelementowy, bo jest on w przybliżeniu równy \(\displaystyle{ \{"\text{styczeń}","\text{luty}","\text{marzec}","\text{kwiecień}",\ldots\}}\).17inferno pisze:Zapytano 6 osób o ich miesiąc urodzin. Jak duży jest zbiór możliwych ich odpowiedzi ?
Być może pytanie miało być inne, na przykład:
Jak duży może być zbiór ich odpowiedzi?
Od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 6}\) elementów.
Jak duży jest zbiór możliwych ciągów ich odpowiedzi?
\(\displaystyle{ 12^6}\) elementów.
Jak duży jest zbiór możliwych zbiorów ich odpowiedzi?
\(\displaystyle{ \binom{12}6+\binom{12}5+\binom{12}4+\ldots}\) elementów.
Jak duży jest zbiór możliwych multizbiorów ich odpowiedzi?
\(\displaystyle{ \binom{6+11}6}\) elementów.
Nie mogę się doszukać podobnej treści, według której to jest poprawna odpowiedź.17inferno pisze:dobrze jest tak : \(\displaystyle{ 6 \cdot C^{1}_{12}}\)