Ile liczb 5-cyfrowych można...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zawart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 paź 2006, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Ile liczb 5-cyfrowych można...

Post autor: zawart »

Ile liczb 5-cyfrowych można utworzyć z cyfr liczby \(\displaystyle{ 75 226 522}\) ?
Byłbym wdzięczny za przedstawienie toku rozumowania
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Ile liczb 5-cyfrowych można...

Post autor: Calasilyar »

Użyjemy tu permutacji z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ P_{8}^{1,1,2,4}=\frac{8!}{2!\cdot 4!}=5\cdot 6\cdot 7\cdot 4=840}\)
Awatar użytkownika
kinwotar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 21 razy

Ile liczb 5-cyfrowych można...

Post autor: kinwotar »

a ile jest takich liczb trzy i dwucyfrowych?
zawart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 paź 2006, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Ile liczb 5-cyfrowych można...

Post autor: zawart »

Calasilyar pisze:Użyjemy tu permutacji z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ P_{8}^{1,1,2,4}=\frac{8!}{2!\cdot 4!}=5\cdot 6\cdot 7\cdot 4=840}\)
tworzymy liczby 5-cyfrowe, nie 8-cyfrowe
Zapomniałem dodać, że odpowiedź to \(\displaystyle{ 265}\) ??:
ODPOWIEDZ