1. Ile jest liczb trzycyfrowych większych od \(\displaystyle{ 625}\) o różnych cyfrach?
2. \(\displaystyle{ 8}\) osób stoi w kolejce do klasy. Ile jest kombinacji takiego ustawienia, że między osobą \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) stoi dokładnie \(\displaystyle{ 3}\) osoby?
Dwa zadania z kombinatoryki
- Mate_k_matyka
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
Dwa zadania z kombinatoryki
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, o 00:31 przez Mate_k_matyka, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dwa zadania z kombinatoryki
Temat popraw na bardziej konkretny.
2)
A na pierwszym, B na piatym
A na drugim, B na szóstym
A na trzecim, B na siódmym
A na czwartym, B na ósmym
Czyli cztery możliwości, razy dwa bo A i B mogą się zamienić miejscami, a reszta-6 osób dowolnie, a więc:
\(\displaystyle{ 2\cdot{8}\cdot{6!}=5760}\)
2)
A na pierwszym, B na piatym
A na drugim, B na szóstym
A na trzecim, B na siódmym
A na czwartym, B na ósmym
Czyli cztery możliwości, razy dwa bo A i B mogą się zamienić miejscami, a reszta-6 osób dowolnie, a więc:
\(\displaystyle{ 2\cdot{8}\cdot{6!}=5760}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dwa zadania z kombinatoryki
AD.1
1. Pierwsza cyfra 6
1.1 Druga 2 (3 liczby)
1.2 Druga większa od 2 (\(\displaystyle{ 7\cdot 8=56}\))
2. Pierwsza cyfra większa od 6 (\(\displaystyle{ 3\cdot 9\cdot 8=216}\))
Razem: \(\displaystyle{ 3+56+216=275}\) liczb
1. Pierwsza cyfra 6
1.1 Druga 2 (3 liczby)
1.2 Druga większa od 2 (\(\displaystyle{ 7\cdot 8=56}\))
2. Pierwsza cyfra większa od 6 (\(\displaystyle{ 3\cdot 9\cdot 8=216}\))
Razem: \(\displaystyle{ 3+56+216=275}\) liczb
- Mate_k_matyka
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
Dwa zadania z kombinatoryki
*Kasia pisze:AD.1
1. Pierwsza cyfra 6
1.1 Druga 2 (3 liczby)
1.2 Druga większa od 2 (\(\displaystyle{ 7\cdot 8=56}\))
2. Pierwsza cyfra większa od 6 (\(\displaystyle{ 3\cdot 9\cdot 8=216}\))
Razem: \(\displaystyle{ 3+56+216=275}\) liczb
W rozwiązaniu jest błąd.
Czy ktoś potrafi go wskazać?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dwa zadania z kombinatoryki
Teraz to zdaje się, że ja...Czy ktoś potrafi go wskazać?
1. Pierwsza cyfra 6
1.1 Druga 2 (3 liczby)
1.2 Druga większa od 2 (\(\displaystyle{ 6\cdot 8=48}\))
2. Pierwsza cyfra większa od 6 (\(\displaystyle{ 3\cdot 9\cdot 8=216}\))
Razem: \(\displaystyle{ 3+48+216=267}\) liczb.
Teraz dobrze?
- Mate_k_matyka
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl