Chińskie twierdzenie o resztach jak rozłożyć na czynniki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
le3o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lut 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Chińskie twierdzenie o resztach jak rozłożyć na czynniki

Post autor: le3o »

Jak rozłożyć na czynniki te liczby \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 11}\) ?

\(\displaystyle{ x\equiv 5 \ \pmod{7}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 1 \ \pmod{11}}\)

\(\displaystyle{ 11= 1 \cdot 7+4}\)
\(\displaystyle{ 7= 1 \cdot 4+3}\) <- tu powinno być 1 a nie 3. Jakoś nie chce mi się ładnie to rozłożyć
Ostatnio zmieniony 21 cze 2012, o 18:45 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
akasza666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2011, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Chińskie twierdzenie o resztach jak rozłożyć na czynniki

Post autor: akasza666 »

NWD(11,7)
\(\displaystyle{ 11=1 \cdot 7+4}\)
\(\displaystyle{ 7=1 \cdot 4 +3}\)
\(\displaystyle{ 4=1 \cdot 3 +1}\)
\(\displaystyle{ 3=3 \cdot 1 +0}\)
dostaliśmy resztę 0 więc największy wspólny dzielnik to 1, żeby zapisać te dwie liczby w postaci całkowitoliczbowej kombinacji:
\(\displaystyle{ 1=1 \cdot 4 +(-1) \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 3=1 \cdot 7+ (-1) \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 4= 1 \cdot 11 +(-1) \cdot 7}\)

Finalnie:
\(\displaystyle{ 1=1 \cdot 4 +(-1) \cdot 3 = 1 \cdot 4 +(-1)[1\cdot 7+ (-1) \cdot 4]= (-1) \cdot 7+2 \cdot 4= ...}\)
i tak dalej wychodzi
\(\displaystyle{ 2 \cdot 11+(-3) \cdot 7}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Chińskie twierdzenie o resztach jak rozłożyć na czynniki

Post autor: octahedron »

Można też tak:

\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c||c}1&0&11\\\hline 0&1&7\end{array}\quad w_1-w_2\\\\
\begin{array}{c|c||c}1&-1&4\\\hline 0&1&7\end{array}\quad w_2-w_1\\\\
\begin{array}{c|c||c}1&-1&4\\\hline -1&2&3\end{array}\quad w_1-w_2\\\\
\begin{array}{c|c||c}{\red 2}&{\red -3}&{\red 1}\\\hline -1&2&3\end{array}\\\\
{\red 2}\cdot 11{\red -3}\cdot 7={\red 1}}\)
ODPOWIEDZ