Konfiguracje kombinatoryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Konfiguracje kombinatoryczne
Wiadomo, że dwa bloki \(\displaystyle{ b_1,b_2}\) nie mogą mieć dwóch albo więcej wspólnych elementów \(\displaystyle{ v_1,v_2(,\ldots)}\), bo wtedy para \(\displaystyle{ \{v_1,v_2\}}\) jest zawarta w dwóch blokach a nie w jednym.
Trzeba jeszcze wykluczyć możliwość, że pewne dwa bloki \(\displaystyle{ b_1,b_2}\) są rozłączne. Coś wymyśliłem, ale nie wiem czy to jest najkrótsza droga.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ b_1=\{v_1,v_2,\ldots,v_k\}, b_2=\{w_1,w_2,\ldots,w_k\}}\) są rozłącznymi blokami. Dla każdej pary \(\displaystyle{ \{v_i,w_j\}}\) istnieje blok \(\displaystyle{ c_{i,j}}\), w którym ta para jest zawarta. Wszystkie bloki \(\displaystyle{ c_{i,j}}\) są parami różne, co wynika z tego, że \(\displaystyle{ \lambda=1}\). Zatem mamy co najmniej \(\displaystyle{ k^2+2}\) bloków.
Liczbę wszystkich par elementów \(\displaystyle{ \{v_i,v_j\}}\) możemy policzyć na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ \binom{v}2=b\cdot\binom{k}2}\),
co wobec równości \(\displaystyle{ v=b}\), daje \(\displaystyle{ b=k(k-1)+1=k^2-k+1}\).
Łącząc oba fakty dostajemy nierówność \(\displaystyle{ k^2-k+1\ge k^2+2}\), skąd wynika fałszywa nierówność \(\displaystyle{ 0\ge k+1}\).
Trzeba jeszcze wykluczyć możliwość, że pewne dwa bloki \(\displaystyle{ b_1,b_2}\) są rozłączne. Coś wymyśliłem, ale nie wiem czy to jest najkrótsza droga.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ b_1=\{v_1,v_2,\ldots,v_k\}, b_2=\{w_1,w_2,\ldots,w_k\}}\) są rozłącznymi blokami. Dla każdej pary \(\displaystyle{ \{v_i,w_j\}}\) istnieje blok \(\displaystyle{ c_{i,j}}\), w którym ta para jest zawarta. Wszystkie bloki \(\displaystyle{ c_{i,j}}\) są parami różne, co wynika z tego, że \(\displaystyle{ \lambda=1}\). Zatem mamy co najmniej \(\displaystyle{ k^2+2}\) bloków.
Liczbę wszystkich par elementów \(\displaystyle{ \{v_i,v_j\}}\) możemy policzyć na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ \binom{v}2=b\cdot\binom{k}2}\),
co wobec równości \(\displaystyle{ v=b}\), daje \(\displaystyle{ b=k(k-1)+1=k^2-k+1}\).
Łącząc oba fakty dostajemy nierówność \(\displaystyle{ k^2-k+1\ge k^2+2}\), skąd wynika fałszywa nierówność \(\displaystyle{ 0\ge k+1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Konfiguracje kombinatoryczne
Mamy co najmniej \(\displaystyle{ k^2+2}\) bloków: \(\displaystyle{ b_1,b_2,c_{1,1},c_{1,2},\ldots,c_{k,k-1},c_{k,k}}\).