Symbol Newtona - działania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Symbol Newtona - działania

Post autor: kicpereniek »

Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy następujących przykładach z symbolu Newtona:
a) \(\displaystyle{ \frac{{129\choose 101}+{129\choose 100}}{{130\choose 101}}}\)
b) \(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}-...+\left( -1\right) ^{n}{n\choose n}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{{15\choose 10}}{\left( 15-10\right)! }}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Symbol Newtona - działania

Post autor: ares41 »

a) \(\displaystyle{ {n\choose k}+{n\choose k+1}={n+1\choose k+1}}\)

b) zwinąć w dwumian Newtona

c) rozpisać z def. symbol Newtona.
ODPOWIEDZ